Rhassoul pentru păr: beneficii și utilizări

Dacă această argilă specială face parte inițial din obiceiurile din Maroc și Tunisia, ea și-a făcut treptat loc în băile multora dintre noi.

Vândut în mod tradițional în souk-uri, se găsește în cultura hammam și este asociat în mod regulat cu uleiul de argan. Cunoscut pentru proprietățile sale de curățare, înmuiere, absorbție și purificare, rhassoul este benefic atât pentru piele, cât și pentru păr.

Curăță, regleaza sebumul, controleaza mătreața, volum, protecție și întărirea părului, rhassoul are multe beneficii. În plus, veți găsi tipul dvs. de păr în detaliile acestor beneficii.

Rețete de șampon și măști, cum se folosește, unde se găsește: punem pariu că rhassoul va deveni parte din rutina ta de păr și poate chiar mai mult…

Ce este rhassoul?

Rhassoul, cunoscut și sub numele de „argila marocană”, este o argilă minerală naturală care se distinge prin culoarea sa gri-maronie. De origine vulcanică, este foarte bogat în minerale, în special stevensite și montmorilonite magneziene.

Geologia și compoziția rhassoul îi conferă anumite elemente chimice specifice. Rhassoul este foarte bogat în magneziu și litiu. De asemenea, conține fier, zinc, sodiu, fosfor și potasiu.

pulbere de rhassoul pentru păr

Iar rhassoul este foarte rar. Acesta este exploatat în singurul zăcământ din lume, zăcământul Tamdafelt, situat în partea marocană a lanțului muntos Atlas.

Deși regiunea este destul de săracă și nu este foarte potrivită pentru cultivare, beneficiază de un sol bogat în argilă, care este exportată în întreaga lume.

Care sunt beneficiile rhassoul asupra părului?

Rhassoul poate fi folosit de toate tipurile de păr, în special în șampoane. Cu toate acestea, este recomandat în special pentru părul care tinde să fie gras, părul care tinde să aibă mătreață, părul căruia îi lipsește volumul și strălucirea, dar și pentru scalpurile iritate.

În plus față de beneficiile pe care le vom detalia, rhassoul conferă moliciune, suplețe și strălucire pentru toate tipurile de par. Dar nu am terminat de dezvăluit beneficiile sale…

1. Rhassoul pentru a vă curăța și degresa părul în loc de șamponul obișnuit

Da, rhassoul poate într-adevăr să înlocuiască șamponul tău obișnuit! Este, de fapt, un adevărat săpun mineral în sine. Aceasta este ceea ce se numește tehnica „no poo” (fără șampon).

Este extrem de delicat cu scalpul, deoarece nu conține agenți tensioactivi (cu un efect mai mult sau mai puțin delicat de spumare și detergent asupra părului).

Deci, de unde provine puterea sa de curățare? Acesta conține de fapt saponine naturale care purifică delicat părul prin curățarea și îndepărtarea impurităților fără a afecta scalpul.

De asemenea, are proprietăți detergente și degresante datorită capacității sale ridicate de schimb de ioni. Prin urmare, are o puternică putere de degresare, dar nu atacă scalpul sau glandele sebacee.

În plus, rhassoul este acum parte integrantă a centrelor moderne de hidroterapie și a spa-urilor.

2. Rhassoul pentru a regla sebumul și a combate mătreața

Cu o capacitate de absorbție mai mare decât a oricărei alte argile (absoarbe de până la 1,66 ori greutatea sa în apă), rhassoul are capacitatea de a regla producția de sebum datorită magneziului, zincului și calciului pe care le conține.

Fie va absorbi excesul de sebum din părul gras, fie va stimula glandele sebacee să producă suficient pentru a hrăni părul uscat de la rădăcină până la vârfuri.

Astfel, părul nu se va re-gresa la fel de repede. Prin urmare, această argilă este ideală pentru a distanța șampoanele.

Rhassoul este interesant și pentru a scăpa de mătreață, pentru că da: sebumul și mătreața merg adesea mână în mână.

Prin reglarea producției de sebum, rhassoul va purifica și elimina impuritățile acumulate pe scalp, inclusiv mătreața.

Prin acțiunea sa purificatoare, rhassoul aduce părului o senzație de prospețime și lejeritate. Eliberat de excesul de sebum și de mătreața inestetică, scalpul se poate regenera.

3. Rhassoul pentru mai mult volum

Pentru un păr mai voluminos, rhassoul este, de asemenea, aliatul tău. Folosit în șampon, conferă volum și o anumită umflătură părului.

De fapt, îngroașă, densifică și acoperă fibra de păr. Interesant pentru părul fin, drept și plat, pentru a-i da substanță, deoarece acoperă părul de la rădăcină până la vârfuri.

De asemenea, este potrivit pentru părul creț, deoarece facilitează descurcarea și redefinește buclele prin acoperirea lor pentru un volum perfect controlat.

4. Rhassoul pentru a proteja și întări părul

Compoziția sa bogată în provitamine va crea o peliculă protectoare pe tot părul tău. Rhassoul este, prin urmare, un bun agent preventiv împotriva mâncărimilor scalpului.

În plus față de acțiunea sa protectoare, este un adevărat tonic natural. Prin urmare, va întări fibra de păr. Acest efect este deosebit de interesant pentru părul uscat sau fragil, pe care are puterea de a-l face mai rezistent.

Așadar, rhassoul are o mulțime de beneficii pentru părul tău. Cu toate acestea, încă nu sunteți sigur de modul de utilizare și de aplicare a acestuia. Îți vom arăta cum să folosești rhassoul ca șampon și mască, astfel încât să faci din el o parte permanentă din rutina ta de păr.

Rețineți deja că prepararea rhassoul este extrem de simplă. Pentru a o folosi, este suficient să amestecați cantități egale de argilă cu apă caldă până când obțineți o pastă omogenă. Gata, gata, șamponați!

Șampon Rhassoul

Iată o rețetă de șampon de rhassoul pe care să o faci singură.

Pentru a face această rețetă, veți avea nevoie de:

 • 2 linguri de pulbere de rhassoul ;
 • 1/2 linguriță de ulei de argan;
 • Puțină apă caldă.
rhassoul și uleiul de argan pentru șamponul de casă

Pași pentru prepararea șamponului:

 1. Puneți toate ingredientele într-un bol;
 2. Amestecați totul cu o lingură de lemn până când obțineți o pastă omogenă. Măsurați apa astfel încât pasta să nu fie nici prea solidă, nici prea lichidă.

Prepararea șamponului:

 1. Aplicați șamponul cu degetele pe părul ud la rădăcină, desprinzându-l bine de scalp ;
 2. Clătiți bine.

Mască de păr Rhassoul

Ca mască de păr, am pus la cale o rețetă pe bază de rhassoul la care am adăugat un maxim de ingrediente active hidratante.

Este o modalitate excelentă de a vă bucura de beneficiile rhassoul fără riscul de a vă usca părul, mai ales dacă vârfurile dvs. sunt fragile.

Pentru a face această rețetă, veți avea nevoie de:

 • 2 linguri de pulbere de rhassoul ;
 • 1 până la 2 lingurițe de ulei la alegere, în funcție de uscăciunea părului tău (ulei de argan, ulei de cocos, ulei de jojoba), care va acționa ca un agent nutritiv;
 • 1 linguriță de gel de aloe vera (potrivit pentru toate tipurile de păr), care va acționa ca un agent de hidratare;
 • 2 linguri de apă minerală, hidrolat de trandafiri sau de flori de portocal;
 • Câteva picături de ulei esențial la alegere, în funcție de proprietățile și/sau mirosul pe care îl căutați (ylang-ylang, geranium, arbore de ceai, rozmarin…).
rhassoul, ulei de cocos, gel de aloe vera și ulei esențial de ylang ylang pentru masca de păr

Etapele de pregătire a tratamentului:

 1. Puneți toate ingredientele într-un bol;
 2. Amestecați totul energic cu o lingură de lemn până când obțineți o pastă omogenă.

Efectuarea tratamentului :

 1. Umezește-ți părul;
 2. Aplicați mai întâi masca pe scalp, la rădăcini, și coborâți-o pe lungimi și vârfuri;
 3. Se lasă să acționeze între 10 și 30 de minute;
 4. Clătiți cu apă curată, asigurându-vă că nu rămân reziduuri. Nu este nevoie să vă spălați părul cu șampon după aceea, deoarece rhassoul îndeplinește și această funcție de spălare.

Puteți repeta aplicarea acestei măști o dată sau de două ori pe lună.

Unde să găsești rhassoul?

Rhassoul este relativ ușor de găsit, deoarece în prezent este disponibil în multe magazine sub formă de pulbere: farmacii, parafarmacii, magazine bio (Naturalia), magazine specializate (Aroma-Zone)…

O puteți găsi și sub formă de pastă de argilă, măști gata de utilizare sau produse de îngrijire a părului pe bază de rhassoul amestecat cu alte ingrediente.

Ghassoul marocan

Dacă doriți să vă faceți propriile șampoane și măști, verificați dacă compoziția de rhassoul este 100% pură și naturală și, bineînțeles, organică.

Lasă un comentariu