Scalpul uscat: cauze și soluții

La fel ca pielea de pe față, și pielea scalpului este sensibilă. Prin urmare, este important să aveți grijă de el. Mulți factori interni și externi îi pot perturba echilibrul, făcându-l fragil și uscat.

Mai multe semne de uscăciune anormală a scalpului ar trebui să vă alerteze: senzație de apăsare, mâncărimi, pete roșii sau descuamări ale pielii… Nu mai așteptați să acționați!

Psoriazisul, dermatita seboreică, stresul, oboseala, dezechilibrul hormonal, produsele de păr prea agresive, o rutină proastă pentru păr, clorul, sarea, soarele: toți acești factori pot duce la un scalp uscat.

Vă ajutăm să identificați cauza problemei dumneavoastră și ce soluții aveți la dispoziție pentru a vă revitaliza scalpul.

De ce este scalpul meu uscat?

Scalpul tău este uscat, acesta este un fapt de netăgăduit. Aveți chiar fulgi, piele moartă care este de fapt straturile exterioare ale epidermei scalpului.

Ceea ce este cert este că pielea scalpului tău nu este foarte sănătoasă!

Dar tot nu știi de unde vine această uscăciune, dacă a apărut brusc sau a fost acolo dintotdeauna.

Îți oferim câteva chei pentru a înțelege de ce scalpul tău este uscat și ce încearcă să îți spună.

1. Aveți psoriazis sau dermatită seboreică

Fie că suferiți de psoriazis sau de dermatită seboreică, ambele pot provoca uscarea scalpului.

Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât tratamentul lor, fie că este vorba de un șampon, o loțiune sau un medicament (imunoreglatoare, bioterapie), sunt potențial alte surse care vă pot usca scalpul.

Acestea sunt foarte eficiente, mai ales în ameliorarea celor mai severe forme de psoriazis.

Dar mai întâi trebuie să aflați de ce suferiți.

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică și sistemică a pielii, care se manifestă prin pete roșii și scuame.

Dermatita seboreică este o boală cronică a pielii cauzată de proliferarea drojdiei Malassezia furfur, o ciupercă microscopică prezentă în mod natural în piele care se înmulțește în contact cu sebumul.

Se manifestă sub forma unor leziuni roșii acoperite de mătreață albă sau galbenă pe zonele grase ale scalpului.

Deși aceste două boli sunt distincte, ambele cauzează uscăciunea scalpului, deoarece provoacă iritații și mâncărimi severe.

Prin urmare, acestea nu trebuie luate cu ușurință și probabil că va fi necesară consultarea unui dermatolog.

2. Sănătatea dumneavoastră este precară

Uneori, un scalp uscat este temporar și corespunde unei afecțiuni mai slabe.

Așadar, dacă sunteți stresată, obosită sau aveți un dezechilibru hormonal, este la fel de probabil să suferiți de scalp uscat și/sau scalp descuamat.

3. Rutina ta de păr este prea agresivă

Vă simțiți minunat și nu mai suferiți nici de psoriazis sau dermatită seboreică. Cu toate acestea, scalpul tău este uscat.

Ți-ai pus la îndoială rutina de păr? Poate că este prea agresivă sau pur și simplu nu este adaptată tipului și naturii părului dumneavoastră.

Produsele pentru păr (șampoane, spume de coafat, fixative…), dar și vopsirea, decolorarea, uscătorul de păr prea fierbinte, placa de îndreptat sau ondulatorul folosite în mod repetat, pot fi în mare parte cauzele scalpului tău uscat.

Încercați să le limitați și ar trebui să vedeți în curând diferența!

4. Înotul și băile de soare sunt foarte regulate.

Poate ați observat că părul dumneavoastră este mai uscat în timpul lunilor de vară. Motivul: vacantele tale!

Baia de mare, deși este relativ bună pentru piele (de exemplu, sarea vindecă), nu este la fel de bună pentru păr. Sarea îl usucă și îl face fragil.

Părul tău devine uscat, chiar fragil, iar scalpul începe să te tragă.

După cum vă puteți imagina, clorul din piscine nu este bun pentru părul dumneavoastră.

De fapt, acesta pătrunde adânc în fibra de păr, deschizând solzii și astfel uscând părul și slăbind fibra. În ceea ce privește băile de soare, acestea usucă și ele scalpul.

Dar nu vă faceți griji, există multe modalități de a vă proteja părul de aceste agresiuni externe.

Scalpul uscat: ce soluții?

Odată identificată cauza scalpului uscat, vă sugerăm câteva soluții pentru a evita această uscăciune și pentru a vă reechilibra definitiv scalpul.

Desigur, dacă aveți o afecțiune a pielii care vă afectează scalpul, este posibil să fie nevoie să solicitați sfaturi și tratament.

Este posibil ca părul tău să aibă nevoie de mai mult decât soluțiile pe care le avem în minte…

Pe de altă parte, aceste soluții pot fi adoptate în plus sau chiar pot fi suficiente pentru a rezolva problema de uscăciune a scalpului dumneavoastră.

Așadar, iată 3 soluții pentru a trata un scalp uscat!

1. Aplicați ulei de cade pentru a combate psoriazisul, dermatita seboreică și scalpul uscat

Vă spuneam mai devreme despre psoriazis și dermatita seboreică ca fiind una dintre cauzele scalpului uscat, ați auzit vreodată de uleiul de cadă? Nu ? Ei bine, este excelent pentru combaterea acestor două boli!

Datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinfecțioase și antipruriginoase, uleiul de cadă va calma mâncărimile și, astfel, va calma scalpul, tratând principalele cauze ale acestora: psoriazisul și dermatita seboreică.

Eliberând scalpul de obstacolele sale (ciuperci, bacterii, sebum, mătreață), uleiul de cadă îi va restabili cu adevărat echilibrul.

Părul este întărit, strălucitor și strălucitor. De asemenea, va crește mai repede. Scalpul nu va mai fi uscat.

2. Folosiți un șampon hidratant pentru a rehidrata scalpul

Dacă singurul simptom este un scalp uscat și nu este însoțit de pete, mătreață sau fulgi, un șampon hidratant bun ar trebui să fie suficient pentru a vă rezolva problema.

Alege un șampon hidratant pe bază de uree sau de ouă!

Ureea este perfectă pentru scalpul uscat, deoarece îl va ajuta să își mențină un nivel bun de hidratare, luptând nu doar împotriva uscăciunii, ci și a mâncărimilor.

De asemenea, trebuie să știți că ureea este exfoliantă și keratolitică. Cu alte cuvinte, favorizează dispariția mătreții și a scuamelor.

Ouăle nu se compară cu ureea, deoarece sunt un ingredient bine cunoscut în cazul părului uscat. Și își datorează acțiunea antiridare gălbenușului său.

Datorită vitaminelor pe care le conține (vitaminele A și E, biotină, folați), acesta va hrăni scalpul mult mai mult decât orice alt produs de îngrijire. Mai mult, ouăle favorizează creșterea părului. Așadar, este o situație în care toți câștigă!

3. Fă o baie de ulei pentru a hrăni intens scalpul și părul foarte uscat

Pentru părul foarte uscat, care are adesea și un scalp uscat, cum ar fi părul creț și creț, nu există nimic mai bun decât o baie bună de ulei pentru a-l hrăni intens!

Recomandăm uleiul de argan, uleiul de migdale dulci și uleiul de avocado, deoarece acestea sunt printre cele mai grase uleiuri vegetale. Prin urmare, acestea sunt bogate în mod natural în agenți de hidratare, de hrănire și de protecție.

Puteți, de asemenea, să vă faceți propriul amestec de ulei vegetal de casă. Aplică-l pe tot părul și lasă-l să acționeze timp de o oră sau chiar peste noapte. Scalpul dumneavoastră nu ar trebui să mai fie uscat când vă treziți.

Lasă un comentariu