Ingrijire

Mătreața grasă sau uscată: cum să le distingi?

Mătreața poate fi destul de inestetică și uneori provoacă mâncărimi și poate fi foarte enervantă.

Într-adevăr, aceste scuame inestetice au loc pe scalpul nostru și, astfel, atestă o reînnoire celulară accelerată. Mătreața este o problemă frecventă și afectează atât bărbații, cât și femeile.

În cele din urmă, toate grupele de vârstă pot fi afectate. Este important de știut că există două tipuri de mătreață: uscată și uleioasă.

De fapt, ele nu au aceleași cauze (exces de sebum sau, dimpotrivă, uscăciunea scalpului, în funcție de caz). Prin urmare, fiecare tip de mătreață trebuie tratat diferit pentru a scăpa de ea în mod eficient și pentru a redobândi astfel un scalp sănătos.

Așadar, pentru a determina cea mai bună modalitate de a scăpa de aceste celule moarte care dăunează aspectului părului tău, adoptă reflexele potrivite.

Mătreață grasă

Mătreața grasă își are originea, în mod logic, pe un scalp care se caracterizează printr-un exces de sebum. Este ușor de recunoscut după aspectul său lipicios, aderă la scalp și poate fi de culoare albicioasă sau chiar gălbuie.

Uneori pot apărea și pete roșii pe scalp, semn al dermatitei seboreice.

În acest caz, este vorba de o afecțiune cauzată de drojdii din genul Malassezia. De fapt, ar putea fi indicat să solicitați sfatul unui profesionist din domeniul sănătății (farmacist, dermatolog) pentru a primi sfaturi adecvate și personalizate.

Mătreața: cum o recunoști?

Mătreața grasă apare sub formă de fulgi galbeni, uleioși. Acesta se formează de fapt pe scalp și aderă la cap și la păr.

În plus, este adesea asociată cu mâncărimi enervante și roșeață a scalpului, un semn de iritație cronică.

În plus, aceste solzi lipicioși au potențialul de a sufoca scalpul, ceea ce poate afecta căderea părului.

mătreață grasă

Care sunt cauzele mătreții uleioase?

Mătreața grasă apare din cauza unui scalp care secretă sebum în exces. Printre diferitele cauze, putem găsi un dezechilibru hormonal, o problemă fungică (prezența ciupercilor) sau chiar un vârf de stres!

De asemenea, poate rezulta din utilizarea unor produse de igienă nepotrivite, cum ar fi produsele de îngrijire a părului care nu sunt potrivite pentru scalpul dumneavoastră. Într-adevăr, acestea pot fi prea hrănitoare, de exemplu.

Pe scurt, după cum veți fi înțeles, este vorba de a identifica mecanismele care duc la apariția acestei mătreațe pentru a o elimina în mod durabil.

Nu trebuie să permiți ca scalpul tău să sufere de mătreață grasă, pentru că, pe lângă aspectul inestetic, îl împiedică să se oxigeneze corespunzător. Acesta este un factor care poate duce la căderea excesivă a părului!

Primul tău instinct pentru a scăpa de mătreața grasă este să optezi pentru un șampon potrivit. Pentru a face alegerea corectă, nu ezitați să cereți sfatul farmacistului dumneavoastră.

În general, ar trebui să folosiți 2 sau 3 șampoane antimătreață pe săptămână pentru a purifica scalpul până când problema este rezolvată.

Cu toate acestea, pentru a preveni recidiva, puteți efectua un tratament de întreținere (o dată pe săptămână). Puteți găsi multe produse pentru a combate mătreața grasă, inclusiv loțiuni de curățare.

Zincul și acidul salicilic sunt adesea folosite pentru a combate excesul de sebum.

De asemenea, puteți folosi tratamente naturale pe bază de uleiuri esențiale pentru a vă purifica scalpul.

De exemplu, acestea pot fi încorporate în doza de șampon neutru. De exemplu, uleiul esențial de arbore de ceai, uleiul esențial de cedru de Atlas sau uleiul esențial de palmarosa.

Mătreață uscată

Aveți un scalp presărat cu mici fulgi albi care cad? Când vă pieptănați părul, mai ales când este uscat, vă dați seama că vă cad particule fine de pe cap?

Doamnelor, probabil că sunteți afectate de mătreața uscată. Din nou, acest lucru poate fi destul de inestetic.

Ne amintim cu toții efectul dezastruos al depunerilor albe care acoperă o jachetă închisă la culoare, dând un aspect foarte repede neglijat.

mătreață uscată

Mătreața uscată: cum o recunoști?

Spre deosebire de mătreața uleioasă, care se lipește de scalp, mătreața uscată este mai degrabă volatilă și cade ușor. Mătreața uleioasă poate provoca rapid căderea părului, ceea ce nu este cazul mătreții uscate.

Cu toate acestea, mătreața uscată este, de asemenea, un semn al unui dezechilibru la nivelul scalpului. De fapt, este un semn al unei probleme cu filmul hidrolipidic, care duce la o descuamare accelerată.

Prezența mătreții uscate poate fi însoțită de o senzație de disconfort și de strângere la nivelul scalpului.

Care sunt cauzele mătreții uscate?

Mătreața uscată apare pe un scalp deshidratat, căruia îi lipsește apa și uleiul. Ca urmare, pielea se usucă, se crapă și provoacă o descuamare anormală, ceea ce duce la un aspect de „praf de zahăr” pe cap.

Pentru a combate acest lucru, trebuie să inversați tendința și să oferiți scalpului dumneavoastră o bună hidratare.

Scalpul nu secretă suficient sebum, ceea ce duce la uscarea pielii.

Pentru a spune adio mătreții uscate, spală-ți părul cu un șampon anti-mătreață adaptat la situația scalpului tău.

Acesta din urmă, de calitate farmaceutică, poate include diverse componente, cum ar fi un ingredient activ keratolitic care va fi eficient în eliminarea scuamelor de pe scalp prin efectul său exfoliant.

Bineînțeles, sursa problemei trebuie, de asemenea, să fie abordată cu un ingredient activ hidratant pentru a combate uscăciunea pielii. De exemplu, șamponul ar putea include glicerină hidratantă.

Pentru a rezolva acest disconfort, ar trebui să vă tratați întotdeauna scalpul cu blândețe, respectând echilibrul său fiziologic.

Poate te intereseaza si:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button