5 ingrediente pe care să le evitați în șampoane

Dacă deja analizăm cu atenție compoziția și calitatea nutrițională a alimentelor pe care le consumăm, există un interes tot mai mare pentru compoziția produselor cosmetice și, în special, a șampoanelor pe care le folosim.

Din motive ecologice sau pentru sănătatea părului, anumite ingrediente, prezente masiv în șampoanele clasice, trebuie însă interzise din cauza nocivității lor.

Sulfații, silicoanele și parabenii sunt cele mai nocive cinci ingrediente care trebuie evitate în șampoane. Am analizat aceste ingrediente pentru dumneavoastră. De asemenea, vă spunem cum să le recunoașteți și ce alternative să alegeți.

Decodificarea etichetelor pentru un păr sănătos și un mediu curat.

Ingredient de evitat: sulfați

Sodium laureth sulphate, SLES, sulfați, laurilsulfat de amoniu… toate aceste denumiri se referă la aceeași componentă chimică: sulfații.

Ce sunt sulfații?

Sulfații sunt agenți de curățare spumanți și tensioactivi. Adică, sunt folosite pentru a dispersa substanțele grase în apă prin crearea de spumă datorită unei reacții chimice care se declanșează atunci când produsul este frecat pe scalp.

Această spumă este de fapt folosită pentru a facilita răspândirea produsului pe tot părul și pentru a-l curăța bine.

Care este impactul sulfaților?

Ideea de a curăța părul în profunzime este una bună. Cu toate acestea, sulfații sunt mult prea agresivi și, în cele din urmă, vor deteriora și slăbi fibra capilară. Părul devine fragil și, în același timp, uscat și casant.

Sulfații sunt, de asemenea, foarte iritanți și pot provoca reacții alergice severe și mâncărimi ale scalpului. Părul poate reacționa, de asemenea, prin supraproducția de sebum, care provoacă mătreața.

Sulfații pot fi identificați prin cuvântul „sulfat” de pe lista de ingrediente a șamponului dumneavoastră.

Dar, dincolo de asta, cu cât șamponul dumneavoastră face mai multă spumă, cu atât este mai probabil să conțină sulfați. Dar doar pentru că șamponul tău face multă spumă nu înseamnă că va fi mai eficient.

Așa că ferește-te de produsele care fac multă spumă, pentru că acestea sunt de fapt cele mai agresive pentru părul tău.

Care sunt alternativele la sulfați?

Așadar, alege șampoane fără sulfați, de preferat cele bio, și cu atât mai mult dacă ai părul uscat. Pentru că, așa cum probabil v-ați dat seama, sulfații absorb sebumul din scalp și îl vor usca.

Și dacă nu, ați încercat vreodată șampoane solide? Deși spumează mult mai puțin, nu sunt mai puțin eficiente și reprezintă o alternativă reală la sulfați, dar și la alte componente chimice.

Ingredient de evitat #2: Siliconi

În general, produsele care conțin sulfați sunt, de asemenea, încărcate cu silicoane. Silicoanele nu sunt bune pentru părul dumneavoastră.

Ce este siliconul ?

Siliconul acționează ca un înveliș strălucitor pentru păr și au și rolul de a ascunde efectele nocive ale sulfaților, care în cele din urmă vor sufoca și vor face ca părul să se despice.

Silicoanele sunt de asemenea, adăugate frecvent în șampoanele convenționale, deoarece facilitează descurcarea și coafarea părului. Siliconele sunt imbatabile în îmbunătățirea alunecării, strălucirii și senzației părului prin lubrifierea și acoperirea fibrei de păr.

Care este impactul silicoanelor?

Cu toate acestea, silicoanele acționează doar la suprafață. Prin urmare, acestea nu fac nimic util pentru sănătatea părului. Mai ales că acestea tind să se acumuleze pe scalp.

De asemenea, componentele din familia siliconului sunt controversate, deoarece nu sunt biodegradabile și se acumulează pe păr, precum și în mediul înconjurător.

Multe șampoane din ziua de azi sunt etichetate „fără silicon” și puteți avea încredere în ele.

În caz contrar, uitați-vă la lista de ingrediente, toți compușii din familia siliconului se termină, de cele mai multe ori, cu „con” (dimeticonă, stearyl dimeticonă, lauryl methicone…).

Care sunt alternativele la silicoane?

Fie că alegeți să renunțați la silicon din motive ecologice sau estetice, veți constata că părul dumneavoastră va fi mai ușor, dar și mai greu de descurcat.

În prezent, producătorii lucrează, de asemenea, la ingrediente alternative la silicon. Iar printre alternativele naturale se numără „cerurile vegetale”, cum ar fi guma de guar, xantan sau carob.

Ingredient de evitat nr. 3: parabeni

Ce sunt parabenii?

Parabenii sunt conservanți (antimicrobieni și antifungici).

Cu alte cuvinte, parabenii ajută la combaterea ciupercilor și bacteriilor. Acestea prelungesc termenul de valabilitate al produselor noastre cosmetice (produse pentru păr și machiaj), dar și al anumitor alimente, băuturi și medicamente.

Ca și conservant, parabenii sunt utili în produsele care, dacă sunt depozitate în mod necorespunzător, ar putea provoca tulburări dermatologice și infecțioase semnificative.

Care este impactul parabenilor?

Găsiți și în produsele de curățare și în detergenți, acești parabeni vor slăbi scalpul și, pe termen lung, vor deteriora foliculul de păr și vor reduce creșterea părului.

Dacă aveți părul vopsit, vă vor păta și culoarea.

Acestea prezintă, de asemenea, riscuri semnificative pentru sănătate.

Într-adevăr, parabenii sunt puternic suspectați de a perturba sistemul endocrin prin imitarea proprietăților anumitor hormoni, de unde și întrebarea importantă privind efectele lor asupra riscului de cancer. De asemenea, sunt suspectate că reduc fertilitatea.

Prezența parabenilor în produse poate fi recunoscută prin denumiri care conțin extensia „-paraben”. De exemplu, butilparaben, metilparaben sau izobutilparaben.

Care sunt alternativele la parabeni?

Alegerea unui șampon fără parabeni este importantă! Pentru sănătatea părului tău, dar și pentru sănătatea ta în general.

Deși parabenii sunt prezenți în multe șampoane în scopul conservării, în prezent sunt disponibile pe piață mai multe șampoane fără parabeni.

Cu toate acestea, s-a constatat că unul dintre înlocuitorii săi – metilizotiazolinona – este relativ alergenic. Dacă aveți pielea și scalpul sensibile, este posibil să trebuiască să testați mai multe șampoane fără parabeni înainte de a găsi formula potrivită pentru dumneavoastră.

Iar dacă realizarea propriului șampon nu vă sperie, puteți folosi întotdeauna conservanți de origine naturală, în special uleiuri esențiale, care sunt preferate în șampoanele bio.

Apelează la lămâie, vitamina E, extract de semințe de grapefruit sau ulei esențial de rozmarin.

Ingredient de evitat nr. 4: polietilenglicol (PEG) și polipropilenglicol (PPG).

PEG și PPG sunt compuși foarte apropiați de sulfați. Deci, evitați-le!

Ce sunt polietilenglicolul și polipropilenglicolul?

Relativ mai puțin cunoscute, dar la fel de nerecomandate pentru părul dumneavoastră, polietilenglicolul și polipropilenglicolul sunt agenți gelifianți utilizați ca agent emulgator și ca substanță de legare pentru a da șamponului dumneavoastră o anumită textură.

Care este impactul PEG și PPG?

La fel ca sulfații, PEG-urile și PPG-urile sunt cunoscute pentru faptul că provoacă deteriorarea profundă a părului.

De fapt, acestea vor face pielea mai permeabilă, făcând organismul mai puțin protejat împotriva substanțelor nocive.

Folosite și ca solvenți pentru cerneluri de imprimantă, bile de vopsea și chiar ca laxative, este ușor de înțeles de ce sunt dăunătoare pentru păr…

Acestea sunt foarte ușor de identificat pe o sticlă de șampon, deoarece sunt reprezentate de toate PEG sau PPG, urmate de un număr, precum și de cuvinte care se termină în „-eth”.

Care sunt alternativele la PEG-uri și PPG-uri?

Există alternative mai bune la PEG-uri și PPG-uri. Emulsificatorii, agenții antistatici, emolienții, agenții tensioactivi, agenții de control al vâscozității sau solvenții de origine naturală sunt alternative la utilizarea PEG-urilor și PPG-urilor.

Unii producători s-au specializat chiar în fabricarea de ingrediente cosmetice 100% fără PEG.

Ingredient de evitat #5: Amoniu cuaternar

Ce sunt amoniile cuaternare?

Amoniile cuaternare, denumite și „quats”, sunt compuși derivați din amoniac.

Foarte prezente în șampoane și balsamuri, acestea pot fi sintetice, de origine vegetală sau petrochimică, sau naturale, provenite din extracții de plante sau derivați de acizi grași din uleiuri vegetale.

Pe păr, acestea acționează într-un mod similar cu silicoanele, oferind strălucire și suplețe. În plus, acestea sunt adesea folosite pentru a descurca părul.

Care este impactul amoniilor cuaternare?

De fapt, amoniile cuaternare sunt adesea enumerate ca alternativă la siliconi în șampoane.

Doar că sunt și dăunătoare!

Nociv pentru mediu și iritant pentru scalp, cu efect de uscare pe termen lung.

Pentru a le recunoaște, va trebui să analizați mai în detaliu lista de ingrediente din șamponul dumneavoastră și să excludeți următoarele ingrediente:

  • quaternariu urmat de un număr;
  • poliquaterniu urmat de un număr;
  • DSDMAC (quaternul 5);
  • CTAC (clorură de cetil trimetil amoniu);
  • BTMS (alcool cetearilic și metisulfat de behentrimonium).

Chiar dacă folosiți produse de păr așa-zis „verzi”, uitați-vă cu atenție la lista de ingrediente, deoarece amoniile cuaternare sunt folosite tocmai ca înlocuitori pentru silicoane.

Care sunt alternativele la amoniile cuaternare?

Dacă majoritatea quatiilor sunt permise în produsele cosmetice ecologice, acest lucru este în principal implicit, deoarece nu există alternative reale pe piață care să le înlocuiască.

Cu toate acestea, există produse fără amoniu cuaternar, dar nu sunt ușor de găsit. De aceea, vă sfătuim să optați pentru produse solide pentru păr.

Lasă un comentariu