Îndreptarea părului: ghid complet

Atunci când nu mai suporți să petreci atât de mult timp având grijă de părul tău, fie că este vorba de îngrijirea lui sau de coafarea lui, sau pur și simplu îți dorești o schimbare, îndreptarea părului pare să fie soluția.

Examinăm în detaliu această tehnică:

  • La ce ne putem aștepta de la ea?
  • Există diferite tipuri de îndreptare?
  • Care sunt riscurile?
  • Există o placă de îndreptat părul fără chimicale?
  • Cât costă?
  • Operația poate fi repetată frecvent?

Ce este îndreptarea?

Îndreptarea este o operațiune care constă în modificarea chimică a structurii părului pentru a-l rigidiza.

Această tehnică îndepărtează buclele și netezește părul într-un mod durabil, dar atunci când părul crește la loc, acesta este, desigur, în starea sa naturală.

Îndreptarea sau îndreptarea braziliană: care sunt diferențele?

Prima diferență între cele două procese este momentul acțiunii. Îndreptarea este definitivă, în timp ce îndreptarea braziliană este temporară (între trei și șase luni, în funcție de calitatea produselor utilizate și de natura părului).

Cealaltă distincție este aspectul îngrijirii, care se regăsește la îndreptarea braziliană, dar nu și la îndreptarea părului.

De fapt, îndreptarea braziliană constă în încorporarea de cheratină în golurile din fibra de păr pentru a o repara și pentru a oferi un efect de protecție.

De ce să alegi să-ți îndrepți părul?

Nu o să vă mințim, fie că e vorba de emisiuni TV sau de rețelele de socializare, mania părului drept este puternică și se încearcă să ni-l impună ca și criteriu de frumusețe.

Prin urmare, unele persoane sunt tentate să își îndrepte părul pentru a se conforma acestui dictat.

Zi de zi, oamenii pot fi puțin obosiți de părul creț sau creț, care se încurcă ușor, necesită multă întreținere și este uneori dificil de coafat.

păr creț înainte de îndreptare

Care sunt cele 2 tipuri diferite de îndreptare?

Părul este alcătuit din fibre mici legate între ele prin punți de disulfură.

Atunci când părul este ondulat, aceste punți sunt înclinate. Îndreptarea va rupe o parte din aceste legături și le va înlocui pe orizontală pentru a evita ondularea.

1. Îndreptare tiolate

Cunoscută și sub numele de îndreptare blândă, este destinată părului ondulat, creț și mediu creț.

Preparat cu acid tioglicolic, acest relaxant se aplică pe suprafața părului și distruge 30% din legăturile dintre ele.

Astfel, modifică aspectul lanțului de molecule de cheratină și conferă părului un aspect mai neted. Pentru ca această nouă mișcare să persiste, ea trebuie fixată, ceea ce se face cu un agent oxidant.

2. Îndreptare alcalină

Aceasta este o metodă ceva mai musculoasă, potrivită pentru părul afros sau foarte creț.

În acest caz, solzii părului sunt deschiși cu un produs alcalin, astfel încât soluția de relaxant să pătrundă până în inima fibrei de păr.

Acest lucru distruge 90% din legături, iar părul este astfel mult redus în volum. Aici nu este nevoie de fixator, ci doar de un șampon special adaptat.

Îndreptarea: care sunt riscurile pentru păr?

Auzim o mulțime de lucruri despre îndreptarea părului, inclusiv că provoacă căderea părului și că este un pericol real.

Ceea ce este sigur este că sunt necesare unele precauții: părul trebuie să fie sănătos, nu deteriorat sau slăbit.

La îndreptare, se folosesc sodă și/sau substanțe acuzate de a fi perturbatori endocrini.

Dacă produsele sunt lăsate prea mult timp, acestea pot arde pielea și pot trece în sânge, ceea ce poate contribui la apariția cancerului. Din același motiv, îndreptarea trebuie evitată și în timpul sarcinii.

Îndreptarea deteriorează părul?

Îndreptarea nu este deloc inofensivă și afectează sănătatea părului. Atacând keratina, relaxantul distruge organizarea părului și îl slăbește.

Efectele sunt imediate: păr uscat, vârfuri despicate, mătreață și, uneori, chiar căderea părului…

Care sunt alternativele la îndreptare?

Rezultatul nu va fi la fel de perfect și mai ales nu va fi la fel de durabil, dar există multe alternative la îndreptarea naturală a părului.

Pasionații de bricolaj pot încerca o îndreptare a părului făcută în casă cu o mască pe bază de făină de porumb.

Pur și simplu amestecați trei linguri de făină de porumb, 2 linguri de ulei de măsline, o cană de lapte de cocos și sucul unei lămâi.

relaxant de amidon de porumb organic

Îl speli bine și apoi aplici preparatul pe păr, îl lași să acționeze cel puțin 30 de minute, îl descurci și apoi treci la șamponare. Efectul nu este la fel de spectaculos, dar este un bun relaxant organic natural!

Cealaltă soluție pentru un relaxant fără sifon este combinația uscător de păr + fier de îndreptat.

Aici, lucrăm fir cu fir cu peria și cu uscătorul de păr (nu prea aproape de păr pentru a nu-l arde). Apoi pulverizăm un spray de protecție termică și folosim fierul de îndreptat pentru a termina treaba.

Când să vă faceți îndreptarea?

După cum am văzut, părul va fi foarte sensibil la relaxant, așa că este imperativ ca acesta să fie sănătos în prealabil. Dacă aveți părul deteriorat, este mai bine să așteptați.

În aceeași idee, scalpul trebuie să fie sănătos înainte de a proceda la un relaxant: fără iritații, scuame sau coșuri care ar putea fi agravate.

Pot să-mi îndrept părul după ce l-am vopsit?

Este clar că nu este recomandabil, este mai bine să așteptați cel puțin două săptămâni între cele două procese (într-un fel sau altul!).

Fie că ai părul vopsit sau decolorat, acesta are nevoie de ceva timp pentru a se „recupera” după tratamentul primit.

păr creț colorat

Procedura este mai mult sau mai puțin aceeași, indiferent de procesul de îndreptare.

Primul pas este de a descurca părul și de a-l separa în secțiuni egale. Apoi se aplică relaxantul.

Timpul de aplicare depinde de textura părului: va dura mai mult pentru părul gros decât pentru cel fin.

Finalizați cu produsul neutralizant sau cu șamponul specific și, în ambele cazuri, clătiți bine pentru a îndepărta toate urmele de produse.

Poți să-ți îndrepți părul singur acasă?

Pentru a vă îndrepta părul acasă, puteți găsi cu ușurință kituri în supermarketuri sau pe internet.

Procesul nu este deosebit de complicat, dar trebuie să aveți grijă atunci când cumpărați produse, în special pe internet.

Într-adevăr, unele mărci fără scrupule folosesc concentrații prea mari de agenți potențial toxici.

Pe scurt, analizăm cu atenție lista de ingrediente și privilegiem mărcile și produsele de renume din Franța sau cel puțin din Europa, pentru a ne asigura că acestea respectă reglementările.

Pentru a vă pregăti pentru îndreptarea la domiciliu, nu uitați să vă acoperiți scalpul cu ulei sau vaselină pentru a-l proteja de substanțele chimice.

Cât costă să te relaxezi într-un salon?

Evident, într-un salon, prețul este mai mare, dar și durata efectelor de îndreptare.

Există variații mari de la un profesionist la altul, dar la coafor prețul unei îndreptări este cuprins între 200 și 500 lei. Așa cum se întâmplă adesea, este mai scump pentru părul lung decât pentru cel scurt.

Când să vă spălați părul după o îndreptare?

Trebuie să așteptați cel puțin trei sau patru zile înainte de a vă spăla părul (sau chiar de a-l uda), pentru ca noua formă a părului să se stabilizeze.

Ce șampon ar trebui să folosesc după îndreptare?

Ne orientăm cu hotărâre către formule de spălare delicate, fără sulfați, dar și către șampoane reparatoare sau îmbogățite cu keratină pentru a reconstitui fibra capilară.

Cât timp pot să îmi țin părul îndreptat?

Efectele îndreptării nu se estompează, dar problema apare atunci când părul crește la loc. Ne adaptăm în funcție de rata de regenerare, dar la fiecare trei luni poate fi nevoie de o retușare.

Când te-ai săturat de îndreptare și vrei să te întorci la părul tău natural și să fii o napolitană, nu există decât o singură soluție: big chop…

Cât de des ar trebui să-mi îndrept părul?

Înainte de a reface o îndreptare, ținem cont de faptul că aceasta ne-a fragilizat părul și ținem cont de starea acestuia.

Așteptăm cel puțin șase luni, iar dacă ni se pare prea mult, nu depășim niciodată trei îndreptări pe an.

Lasă un comentariu