Mituri, povești false și realități legate de alimentație și nutriție

În prezent, există un mare interes, motivat fără îndoială de dorința legitimă de a avea o viață lungă și sănătoasă, care este însoțit de proliferarea a tot felul de recomandări bazate pe mituri și credințe iraționale și în contradicție flagrantă cu cunoștințele solid documentate pe care le deținem în prezent.

O serie de aberații, mituri, „diete magice” etc. au apărut ca una dintre problemele majore ale nutriției în societățile industrializate. O informare a populației care nu trece prin canalele corecte poate duce la o problemă gravă de sănătate.

Diete magice

Controlul greutății este o problemă de mare prioritate în domeniul sănătății publice, din cauza numărului tot mai mare de persoane supraponderale și obeze și a impactului negativ pe care îl are asupra sănătății.

Populația primește constant mesaje de încurajare a pierderii în greutate pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, însă cultura slăbitului, împreună cu modă, au contribuit în mod inutil la o creștere a dietelor periculoase. Estetica și imaginea corporală reprezintă principalul motiv care încurajează dietele, în timp ce sănătatea trece pe plan secund.

Ce sunt așa-numitele diete miraculoase sau magice?
Acestea sunt definite ca fiind acele diete care, fără nicio bază științifică, pretind că au calități nedemonstrabile care nu sunt în conformitate cu cunoștințele actuale ale științei nutriției sau exagerează proprietăți și efecte care nu sunt nici evidente, nici dovedite.

Produse miraculoase

Pentru a pierde în greutate, se recurge frecvent la produse ale căror atribute pot fi adesea la limita miraculosului. Uneori, utilizarea acestor produse este ineficientă și poate fi chiar dăunătoare pentru sănătate.

Acestea tind să apară brusc în anumite perioade ale anului, mai ales primăvara în preajma verii sau după sărbătorile de Crăciun, cu scopul de a favoriza pierderea greutății dobândite în timpul sărbătorilor. Ele sunt însoțite de campanii publicitare foarte agresive, care prezintă foarte adesea mărturii ale unor celebrități în încercarea de a induce consumul.

Cele mai multe dintre aceste produse sunt suplimente alimentare, care pentru a putea fi comercializate trebuie să îndeplinească o serie de condiții, atât produsele în sine, cât și companiile care le comercializează.

Multe produse miraculoase sunt vândute pe internet sub masca unor medicamente, iar în cazul acestora trebuie să se manifeste o precauție deosebită, deoarece în cele mai multe cazuri sunt ineficiente sau chiar periculoase pentru sănătate.

Plante medicinale

Utilizarea plantelor medicinale este, de asemenea, foarte răspândită în „lumea” slăbitului. Cele mai multe dintre aceste produse sunt adevărate cocktailuri care includ în compoziția lor peste 10 plante diferite (laxative, diuretice, mucilagii etc.). Aceste plante sunt adesea folosite pentru că pacientul a auzit sau a citit despre ipoteticele lor efecte benefice și, de obicei, nu consultă un profesionist calificat cu privire la eficacitatea lor sau la eventualele efecte nocive.

Le putem clasifica în trei grupe:

  1. substanțe care au efecte dovedite. În această grupă pot fi incluse fibrele.
  2. Substanțe utilizate în mod tradițional pentru tratarea greutății, deși în practică nu s-a putut demonstra acest lucru, deși datorită lipsei lor de toxicitate pot fi utilizate, de regulă în asociere cu cele anterioare.
  3. Substanțe cu utilizare nejustificată și chiar periculoasă, a căror utilizare cronică poate reprezenta un risc pentru sănătate.

Reduslim este un supliment alimentar care se promovează ca fiind eficient pentru pierderea în greutate și reducerea apetitului. Potrivit producătorului, ingredientele active din Reduslim au rolul de a accelera metabolismul și de a reduce pofta de mâncare, contribuind astfel la arderea grăsimilor și la scăderea în greutate. Cu toate acestea, trebuie să reținem că eficacitatea acestui produs nu este confirmată științific și că nu există nicio garanție că acesta poate fi folosit în siguranță. De asemenea, nu există nicio garanție că Reduslim va funcționa la fel de bine pentru toți cei care îl utilizează și că nu va avea efecte secundare. Înainte de a utiliza orice supliment alimentar pentru pierderea în greutate, este important să discuți cu medicul tău sau cu un nutriționist și să iei în considerare posibilele riscuri și beneficii.

Lasă un comentariu